Tražite jednostavan recept za sočnu i aromatičnu piletinu? Pečena piletina iz nastavka donosi savršen spoj začina i mekanog mesa, a sve se peče u jednom loncu! Recept za pečenu piletinu s dimljenom paprikom i kajenskim paprom prenosimo od nutricionistice Amele Ivković O’Reilly, koja ovo jelo obožava jer je piletina savršeno mekana i sočna, sve se peče zajedno – meso, povrće i aromatični umak, potreban je minimalan trud, a rezultat je maksimalni okus, te ostatke mesa možete koristiti u salatama i sendvičima.
Najsočnija pečena piletina
Ovaj je recept idealan za obiteljske ručkove ili brze večere nakon napornog dana. Osim što štedi vrijeme i smanjuje količinu suđa, jelo odiše domaćim, rustikalnim šarmom. Savršeno se slaže s prilozima poput pire krumpira, pečene riže ili hrskavog kruha kojim možete pokupiti bogati umak.
Pročitajte više: Zaboravite na ‘ne znam više šta kuhati’. Donosimo ideje za ručak!
Sastojci
- 4 velike mrkve, nasjeckane na veće komade
- 2 luka, nasjeckana na veće komade
- 3 štapića celera, grubo nasjeckana
- 1 korijen celera grubo nasjeckan
- 4 čehna bijelog luka, prepolovljena
- 100 ml vode
- 1 svežanj svježeg ružmarina, peršina, bosiljka ili timijana (ili 1 kašikica sušenog)
- 1 pile (1,8 kg), punjena limunom, bijelim lukom i lukom
Mješavina začina
- 4 kašikice morske soli
- 1½ kašikica crnog papra
- 1½ kašikica kajenskog papra
- 1½ kašikicedimljene slatke paprike
- 1½ kašikica sušenog timijana
Priprema
- U vatrostalnu posudu s poklopcem stavite nasjeckano povrće, vodu i začinsko bilje.
- Piletinu napunite limunom, bijelim lukom i lukom te stavite na povrće.
- Utrljajte začine po vrhu piletine.
- Poklopite i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 140°C (ventilatorska).
Amela savjetuje posluživanje uz salatu od brokule. Također, savjet je i da nakon posluživanja vratite kosti u lonac i napravite domaći pileći temeljac.
Foto: Canva