Kad govorimo o uskršnjem stolu, možemo reći da je pravi must slatki kruh ili pinca, recept koji donosimo morate isprobati! Iako se danas može kupiti u pekarnici ili trgovini, možemo se složiti da nema do domaće. Zato vam danas donosimo recept za savršenu pincu, koji možete pripremiti ovih dana. Okupite obitelj i prijatelje i uživajte u ovom slasnom jelu.
Pinca, recept za blagdanski ugođaj…
Prisjetimo se mirisa djetinjstva i stvorimo onaj svima nam omiljeni blagdanski ugođaj u svom domu. Slijedite upute koje smo vam pripremili i savršena pinca je zagarantirana. Općenito, tijesto za pincu najlakše je umijesiti pomoću samostojećeg miksera. Ipak, možete iskoristiti i ručni mikser sa spiralnim nastavcima ili umijesiti rukama.
Sastojci za tijesto:
- 70 dag glatkog brašna
- 30 dag oštrog brašna
- 25 dag rastopljenog maslaca
- 1/2 kockice kvasca
- 1 ribana korica naranče
- 1 ribana korica limuna
- 2,5 dl mlijeka
- 2 vrećice vanilin šećera
- rakija od ruža
- 1-2 žlice (prošeka)
- 25 dag šećera
- 6 žutanjaka
Odozgo:
- 1 razmućeni žutanjak
- krupni šećer za posipanje
Pročitajte više: Domaći kruh – recept koji će vas već mirisom vratiti u djetinjstvo
Priprema pince:
- Dignite kvasac s malo mlijeka, šećera i brašna, kao za obični kruh.
- U drugoj posudi pripremite brašno. Odvojite malo za premjesivanje jer se ne smije dodavati ništa više brašna.
- Šećer, maslac i ostale sastojke dodajte brašnu i kvascu, miješajte mikserom dok se tijesto ne pretvori u kuglu i počne se odvajati od posude. Ne smije biti pretvrdo.
- Tijesto stavite na toplo da se diže.
- Kad se tijesto diglo, premijesite ga i oblikujte dvije veće kugle. Može i nekoliko manjih ako vam tako više odgovara. Stavite ih u namaštene kalupe.
- Kad se opet malo digne u kalupu, zasijecite u križ, premažite žutanjkom i pospite krupnim šećerom.
- Pecite na 180 °C oko 45 do 50 minuta. Drvenim štapićem probajte je li je gotovo. Pazite da ne izgori odozgo, jer će onda biti gorkasto, a to nije poželjno.
Dobar tek!
Foto: Canva