Noć vještica nam kuca na vrata. Kako najbolje proslaviti Noć Vještica s djecom? Probajte ih uposliti u kuhinji i zabaviti se skupa s njima praveći ukusnu pitu od bundeve. Imate pregršt recepata na internetu za pitu od bundeve, ali je ovaj posebno zanimljiv jer je ovo jedan od najboljih recepata za autentičnu pitu od bundeve koja se priprema lako i jednostavno.
Napravite pire od svježe bundeve za ovu pitu
Ono što ovu pitu čini posebnom je upravo pire od svježe bundeve koji možete i sami napraviti. Sa svježom pripremljenim pireom bundevom se ništa ne može mjeriti i zato on ovoj piti daje je tako osebujan i bogat okus.
A kako napraviti pire od bundeve? Vrlo jednostavno i lako. Ako imate malu djecu idealno bi bilo da i njih uključite u ovaj proces pripreme pirea.
Sve što treba uraditi je da uzmete bundevu, stambolku ili hokaido svejedno, prepolovite je i kašikom “izdubite” i izvadite sjemenke. Potom narežite bundevu na manje komade, poredajte ju na pleh iz rerne na koji ste prethodno stavili papir za pečenje i pecite u zagrijanoj rerni na 180 C, 25-40 minuta sve dok pulpa ne bude mekana i ukusna. Možete bundevu i skuhati u šerpi s malo dodane vode, no ovaj način pečenja bundeve u rerni daće vašoj piti puno bolji okus.
Pročitajte više: Zdravi i jednostavni muffini od bundeve
Bez obzira koju od ove dvije metode prripreme piera od bundeve odaberete, vaša praznična pita od bundeve sa svježe pripremljenim pireom će vašu pitu od bundeve učiniti savršenim prazničnim desertom.
Zdrava i ukusna pita od bundeve
Osim što je nevjerovatno ukusna i što predivno miriše na jesen, ova pita od bundeve je i vrlo zdrava. A znate li zašto? Bundeva je ustvari nevjerovatno voće, iako je mnogi smatraju vrstom povrća, i puna je izvanrednih nutritijenata. Bogata je beta-karotenom, vitaminima A, E, C, mineralima, a sadrži malo kalorija pa je preporučljiva u procesu mršavljenja, a utječe i na poboljšanje našeg imunog sistema. Bundeve sadrži i veliku količinu vode, čak 94% vode i zato je preporučuju kao vrlo zdravu namirnicu.
Za ovu pitu od bundeve za Noć vještica koristićemo jesenje začine kao što su karanfilić, đumbir, zvjezdasti anis i cimet.
Kad pita bude pečena možete ponovo uključiti svoje maišane da ukrasite pitu i pripremite ju za vašu zabavu za Noć vještica! Sretna vam Noć vještica!
Priprema kore za pitu:
240 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
1 kašika smeđeg šećera
6 kašika mlijeka (sojinog, bademovog)
6 kašika putera
4 kašike mlake vode
1 kašičica limunovog soka
Fil od bundeve:
120 g smeđeg šećera
3 kašike brašna od tapioke ili 2 kašike gustina
1 kašičica cimeta
½ kašičice mljevenog đumbira
½ kašičice mljevenog zvjezdastog anisa
1/3 kašičice mljevenih karanfilića
450g (2 šolje) pirea od pečene bundeve
120 ml (½ šolje) mlijeka
1 kašičica ekstrakta vanile
Najprije napravite koru za pitu tako što ćete pomiješati brašno, prašak za pecivo, so i šećer. Potom dodajte mlijeko, puter, vodu i limunov sok i miješajte dok se ne sjedini. Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini, pobrašnjenom oklagijom, i razvaljajte 2 kruga približno iste veličine. Prebacite jedan od krugova na dno tepsije/kalupa za pitu. Drugi krug tijesta ukrasite tako što ćete oštrim nožem izrezati oblik lica bundeve.
Fil pripremite tako što ćete dodati šećer, brašno od tapioke/gustin, cimet, anis, đumbir i karanfilić i u to umiješati bundevu, 1/2 šolje mlijeka i ekstrakt vanile. Zatim pripremljeni fil ulijte na koru za pitu u kalupu. Pokrijte drugim krugom tijesta i stisnite na rubovima. Pecite pitu u zagrijanoj rerni oko 45 minuta na 180 C.
Ostavite da se ohladi oko sat vremena i prebacite u frižider. Možete na piti išarati čokoladom još poneki znak ili napisati Noć vještica i poslužiti.
Ako imate male modlice za pečenje možete tijesto podijeliti na manje krugove i napraviti i mini pite od bundeve koje ćete ukrasiti na isti način.
Photo: gourmandelle/jacklantern/freepik