Polpete od tikvica iz rerne, na tavi… Lagani ljetni ručak za prste polizati

Omiljeno ljetno povrće – tikvice! Čim temperature narastu, znamo da se spremna sezona ovog zdravog, a ukusnog povrća. Volimo ih na sve načine, ali nekako ih najčešće pohamo. Ipak, ne smijemo zaboraviti ni na polpete od tikvica, koje ne samo da nas nikad ne razočaraju, već nas svaki put iznova oduševe. Imamo recept za polpete od tikvica i polpete od tikvica iz rerne, za one koji ljeti ne preferiraju ulje. Moraju se naći na vašem stolu ovog ljeta.

Sočne i hranjive, savršene za ljetne dane

Danas kad sve više ljudi traži zdrave i ukusne alternative tradicionalnim jelima, polpete od tikvica postale su pravi hit u kulinarskom svijetu. Sočne i hranjive, savršene su za ljetne dane – lagane ručkove i večere, kao glavno jelo ili kao dodatak glavnom jelu. Tikvice su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, a imaju nisku kalorijsku vrijednost. To ih čini idealnim izborom za sve one koji paze na svoju prehranu, ali žele uživati u ukusnoj hrani.

Priprema polpeta od tikvica jednostavna je i brza. Poslužiti se mogu kao samostalno jelo uz jogurt ili tzatziki umak, ili kao prilog uz mesna ili riblja jela. Njihova univerzalnost i prilagodljivost čine ih omiljenim izborom u mnogim kuhinjama diljem Hrvatske.


Pročitajte više: Vitaminska salata s tikvicama i smokvama za ljetni brunch


Najbolji recept za polpete od tikvica

Priprema je brza i jednostavna, baš onakva kakvu želimo u ljetnim vrućinama.

Sastojci:

  • 3 tikvice s korom
  • 2 jaja
  • 3-4 žlice brašna
  • sol, papar
  • ulje

Sastojci za umak:

  • grčki jogurt ili vrhnje
  • 1 češanj češnjaka
  • sol

Priprema:

  1. Tikvice operite, naribajte na krupniji ribež, posolite i pustite da stoje barem 1 do 2 sata.
  2. Kada tikvice puste vodu, dobro ih procijedite da sva tekućina iscuri.
  3. Tikvice stavite u zdjelu, dodajte još malo soli i papra, 2 jaja i dobro promiješajte.
  4. Dodajte brašno pa opet promiješajte.
  5. Morate dobiti gustu smjesu koju ćete moći bez izlijevanja grabiti žlicom.
  6. U tavi zagrijte maslinovo ulje pa stavljajte hrpice smjese na vruće ulje i još malo spljoštite da dobijete okrugle, tanke popečke.
polpete od tikvica
  1. Pecite sa svake strane nekoliko minuta da prime lijepu zlatnu boju.
  2. Za umak u vrhnje ili jogurt dodajte prstohvat soli i usitnjeni češnjak.
  3. Sve promiješajte i servirajte uz polpete.

Polpete od tikvica iz rerne

Za one kojima se ne stoji uz tavu s vrućim uljem, tu su polpete od tikvica iz pećnice.

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 100 g krušnih mrvica
  • 1 jaje
  • sol
  • papar
  • 2 režnja češnjaka

Priprema:

  1. Naribajte tikvice, posolite i pustite da odstoje 20-ak minuta da bi pustile višak tekućine.
  2. Dodajte im krušne mrvice.
  3. Ubacite jaje i ostatak začina odokativno.
  4. Ruke pospite s malo krušnih mrvica ili brašna, žlicom zagrabite smjesu pa oblikujte polpete.
  5. Tepsiju obložite papirom za pečenje i poslažite polpete tako da su malo odvojene jedna od druge.
  6. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva otprilike pola sata.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

projekt embrace

Projekt EmBRACE potiče suradnju mikro i malih poduzeća u regiji. Ne...

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) sa zadovoljstvom poziva na predstavljanje novog projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) u okviru Fonda...