Iako je karfiol izuzetno zdrava namirnica, mnogi je izbjegavaju zbog njenog specifičnog ukusa. Zbog svog bogatog sastava, karfiol bi trebao da se nađe barem jednom sedmično na jelovniku. Sadrži antioksidante koji brišu bore i fitonutrijente koji smanjuju rizik od raka pluća. Također, karfiol obiluje vlaknima i vitaminom C što ga čini idealnim izborom za zimske dane. U nastavku Vam donosimo recept za ukusni potaž od karfiola koji možete poslužiti kao uvertiru za subotnji ručak ili kao poseban obrok uz testirani hlje.
Potaž od karfiola – priprema:
manja glavica karfiola
1 glavica crnog luka
2 mrkve
lovorov list
1.5l vode
ulje
so
biber
Pročitajte više: Neodoljivo ukusna gusta supa od bundeve
Na zagrijanom ulju prodinstajte usitnjeni crveni luk i mrkvu. Nakon što luk i mrkva omekšaju, dodajte izrezan karfiol, te sve zajedno dinstajte na umjerenoj vatri 10 minuta uz postepeno dodavanje vode. Kada primjetite da je povrće omekšalo, dodajte začine i još vode po potrebi. Sve kuhajte zajedno 30 minuta, a potom izblendajte. Potaž poslužite sa začinskim biljem i vrhnjem za kuhanje.
Photo: Brad Holland