Jesen nam stiže, a evo i šljiva na putu. A kad nam šljive stignu na pijace i na našu trpezu obično razmišljamo kakav džem ili pekmez od šljiva napraviti. Rijetko se ko sjeti a zašto su ono šljive bitne.
Šljive iz nanine bašte za šljivopitu
Šljiva pripadaju porodici Rosacea, najpoznatija je vrsta Prunus domestica, a znamo za bezbroj različitih podvrsta i tipova, različitih nijansi plave, od tamno plave, svijetlo plave, pa do žute…Najveći proizvođači šljiva su USA, Kina, Rusija, Rumunija. Obično se o vrstama i imenima šljiva raspravlja kad je pripremaju šljive za rakiju, pa se raspravlja o tome je li bolja Požegača, ili Gradačanka, ili Hercegovka ranka…
Monogi zaborave da se šljive mogu nazvati supervoćkom jer su pune vitamina, minerala i drugih nutrijenata. Šljive sadrže veliku količinu vitamina C, dobar su izvor vitamina B1, B2, B6, beta karotena, vitamina E, kalija, magnezija, kalcija, željeza, bakra, fosfora…Ono što šljive čini vrlo važnom namirnicom koja pomaže pražnjenje crijeva je velika količina prehrambenih vlakana.
Vrlo često ih samo pojedemo, a rijetko znamo napraviti neki zanimljiv kolač od šljiva. Knedle od šljiva su obično na našoj trpezi u jesen, no postoji jedan stari desert koji je vrlo lako napraviti, a rijetko ga se uopće i sjetimo. Nekada davno se šljivopita pravila puno češće nego danas, onako na brzinu kad vam se jede nešto slatko a nemate previše ni sastojaka a ni vremena na raspolaganju. Možete od šljiva napraviti i kompot, koji se u Bosni ranije zvao hošaf. A također ih možete i osušiti, no za to vam već treba sušiona.
Ako imate domaće šljive iz nanine bašte napravite ovu zanimljivu šljivopitu po starom receptu naših nana, koje bi ih znale napraviti za tren oka i razveseliti nas kad smo bili djeca s ovom ukusnom, mekanom pitom.
Šljivopita nije klasična pita, nije pita od prhkog tijesta koju ćete izvaditi špatulom na tanjir. To je vrlo mekana pita, koja se uvijek servirala kašikom na tanjir, pa bi se nekad znalo dodati malo naribanih oraha, no možete ih i preskočiti.
Priprema šljivopite:
800 g šljiva
100 g smeđeg šećera
100 g brašna
50 g gustina ili tapioce
cimet, muškatini oraščić
Šljive operite, očistite i prepolovite, te ih poredajte u već namašćenu tepsiju. Kad ih poredate, pospite ih najprije šećerom, pa zatim pomiješanom smjesom brašna i gustina ili taopioce. Na kraju pospite cimetom i naribajte malo muškatnog oraščića.
Tapioca ili gustin će pomoći da se šljive sjedine i nalo zgusnu u svom soku koji budu otpustile tokom pečenja u rerni.
Pecite ih u zagrijanoj rerni 20-25 min.
Photo: Shutterstock