Sezona predivnog, mirisnog paradajza je u toku i ono što trebate napraviti sa svježim paradajzom je španjolska hladna supa od paradajza-gazpacho. Ovo je jedna od najpoznatijih supa na svijetu, koja ima nekoliko različitih varijanti, no ona najbolja dolazi s juga Španjolske, iz Andaluzije, gdje je i nastala. Andalužanski gazpacho ćete napraviti za 15 tak minuta, a njegov ukus i teksturu ćete dobro zapamtiti. Osvježiće vas u ove vrele ljetne dane, i djelovaće poput crvene infuzije C vitaminom i kalijem, koji su vam prijeko potrebni pri velikim vriućinama i pojačanom znojenju.
Odaberite najbolji paradajz, sočan, ali ne previše mekan i pripremite najbolje djevičansko malsinovo ulje za ovu supu. I ne zaboravite bosiljak da ukrasite supu i date joj svježu i mirisnu notu.
Pročitajte više:Osvježavajuća supa od krastavaca
Priprema: supa od paradajza
4 paradajza, isječena
1 mali krastavac
1 manja zelena/crvena paprika
½ crvenog luka
2 mala čehna bijelog luka
3 supene kaš malsinovog ulja
so, biber
bosiljak
krutoni
Paradajz, krastavac i papriku izblendajte, bijeli luk i crveni luk također, ddajte so, biber, maslinovo ulje, servirajte i ukrasite bosiljkom i krutonima pripremljenim od starog kruha.
Photo: Pexel