Sezona je smokava. I onih ljubičastih, i zelenih. Vrijeme kad se tim sočnim voćkama sladimo i kad ih zagrizemo a iz njih onako zamamno sočnih curi sok niz usta i iz lice…
Često ih ne stignemo ni sačuvati od ukućana, i dok se okrenemo nestane ih sa stola u tren oka. A taman smo htjele napraviti neki ukusan kolač sa smokvama.
Evo jednog zanimljivog recpeta za tart od smokava, sa kremom od mascarponea i smokava, koju možete i izostaviti pa smao na tart, tijesto poredati prerezane smokve. Štogod vam ovog vikenda bude pasalo to i napravite.
Priprema: tart od smokava
Za tart:
115 g maslaca, ili kombinacije 80 g palmino ulje + 35 kokosovo ulje
50 g smeđeg šećera
250 grama brašna
25 g tapioce ili gustina
1 jaje
so
limunov sok
½ praška za pecivo
Krema:
2 jaja
80 ml mascarponea
sok od ½ limuna
3 supene kaš smeđeg šećera
U prosijano brašno sa praškom za pecivo dodati šećer i masnoću, te na kraju i razmućeno jaje i zamijesiti tijesto za tart. Tijesto ohladiti pola sata u frižideru a potom ga oklagijom razvaljati na debljinu od 2 cm i prebaciti u vatrostalnu tepsiju. Na tijesto dodati kremu koju smo prethodno umutili od jaja, šećera i mascarponea, te dodali limunov sok.
Peći u zagrijanoj rerni na 180 C 35 min, te ohladiti. Prije psoluživanja izrezati par smokava na polovice ili četvrtine i poredati po tartu.
Photo: Anisa Šerak/Theheirloompantry