Vrijeme je jagoda. Tih prekrasnih, mirisnih, crvenih plodova koji nam svake godine uljepšaju kraj proljeća i mame nas svojim čarobnim ukusom i mirisom. Možete ih kombinirati u salati s drugim voćem, prelivene s čokoladom ili samo sa šlagom, sa čašom šampanjca, vina…
Ova torta je vrlo jednostavna za napraviti, a izazvaće divljenje vaših ukućana i iznenadnih gostiju. Za pripremu vam treba max 60 min i za hlađenje 1 sat, tako da je idealna za majsko/junsko toplo popodne na vašem balkonu ili u dvorištu, bašti vaše kuće.
Ovaj biskvit možete koristiti i za drugo sezonsko voće, pa napraviti istu tortu i s kupinama, malinama, kruškama, borovnicama, ribizlama…
Torta od jagoda – biskvit
4 jaja
150 g smeđeg šećera ( ako stavljate grožđani šećer dodajte 120 g)
50 g šećera za posipanje jagoda
1 vanilin šećer
100 brašna
50 g gustina ili tapioce
4 mlake kaš. vode
1 č.kaš. praška za pecivo
500-800 g jagoda
500-800 ml šlag pjene
Jagode operite, isjecite na polovice i pospite šećerom i ostavite sa strane.
Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte prosijano brašno i gustin, prašak za pecivo, te mlaku vodu. U drugoj posudi umutite snijeg od bljelanaca sa malo soli i lagano ga špatulom pomiješajte sa prethodno umućenim žumancima. Biskvit prebacite u namašćen plah za tortu Ø24 cm, na dno stavite papir za pečenje i pecite u zagrijanoj rerni na 180 º C 25 min. Da vam biskvit ne bi previše potamnio na vrhu prekrijte kalup papirom za pečenje.
Kad ohladite biskvit, prerežite ga na pola s nožem ili koncem, donji dio premažite šlagom, poredajte jagode u jednom ili dva sloja, ponovo premažite šlagom i prekrijte drugim dijelom biskvita, ponovo premažite šlagom i ukrasite vrh torte s preostalim jagodama.
*Jedan koristan trik: ako niste vješti da prerežete biskvit nožem na dva dijela, onda umutite i ispecite jedan pa drugi biskvit.
Photo: Anisa Šerak