Jede vam se neka slastica s kestenjem. Pa, još kad bi mogla biti i s čokoladom…mmmm…Šta biste mogli napraviti za nedjeljnu trpezu ovog prohladnog novembarskog vikenda? Možda neku ukusnu čokoladnu tortu s kremom od kestenja? Ali da je pritome i zdrava i neodoljivo ukusna.
Kako odabrati kesten na pijaci?
Kod kupovine kestena treba odabrati što veće, sjajne plodove bez rupica na ljusci, što je znak da nema nepoželjnih larvi. Kada ih uzmemo u ruku ne smiju biti prelagani i protresite ih – ako zveckaju, osušili su se. Čuvajte ih na hladnom, u frižideru, desetak dana, a korisno je provjeriti jesu li se na pojedinim plodovima pojavile rupice i tada takve plodove treba izdvojiti. Nikako ih ne valja držati na sobnoj temperaturi, jer će brzo razviti plijesan i pokvariti će se.
Kako ispeći kestene?
Kesten možete i sami ispeći kod kuće u rerni. Prvo što trebate je uzeti nož u ruke i zarezati ‘x’ nožem s obje strane kestena prije kuhanja ili pečenja, jer će to spriječiti da eksplodiraju tokom kuhanja. Nakon toga, stavite ih u hladnu vodu da malo nabubre, a zatim ih poredajte na pleh i pecite u zagrijanoj rerni na 200 C oko 15 minuta. Kada se “x” otvori, kesteni su gotovi, a tvrda, vanjska ljuska i opna se lako mogu ukloniti.
A šta s kestenima?
Pečeni kesteni su jedna od omiljenih poslastica tokom jesenje i zimske sezone. Možete ih u ovim tmurnim jesenjim danima ispeći kod kuće i kuća će vam zamirisati fenomenalnom aromom pečenog kestenja, a kompletan ritual “guljenja” pečenog kestenja može biti sjajan vikend ritual u toploj dnevnoj sobi za cijelu porodicu.
Od kestena možete praviti i slane i slatke recepte. Ovisno o tome šta želite napaviti s kestenjem možete ih kuhati ili peći u rerni. Za salate, grickalice i nadjev koristite pečeno kestenje, a za supe i piree najbolje je kestenje prokuhati, da omekšaju i lakše se blendaju.
Savršena kombinacija kestena i čokolade
Danas vam donosimo idealan recept za nedjeljnu browni tortu. Savršenu kombinaciju tamne čokolade i predivnog okusa badema i kestena.
Ovaj magični recept ćete obožavati, jer će vam ponuditi savršen okus čokolade, s kestenjem kao tajnim sastojkom, koji održavaju vlažnom i odlično se slažu s kakaom i bademima, a pri tome je i bez brašna. Ovu magičnu tortu možete preliti jednostavnom kremom od indijskog oraha.
Priprema: torta od kestena
2 kašike kokosovog ulja
180 g kuhanih kestena
100 g mljevenih badema
1 kašika ekstrakta vanilije
1 kašičica “all spice” začina
9 medjool datula bez koštica
100 g otopljene tamne čokolade
2 kašike sirovog kakaa
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica ekstrakta badema
prstohvat morske soli
3 kašike smeđeg šećera ili 2 kašike kokosovog šećera
Krema od indijskih oraščića:
200 g namočenih indijskih oraščića
sok od 1 limuna
2 kašike javorovog sirupa
1/2 kašike ekstrakta vanile
Najprije zagrijte rernu na 180C. Ubacite kokosovo ulje i kestene izblendajte u blenderu. Dodajte datule i ponovo promiješajte, zatim na kraju otopljenu čokoladu, mljevene bademe, kakao, prašak za pecivo, ekstrakt badema i vanilije, sol i šećer i još jednom mutite dok se sve dobro ne sjedini (imajte na umu da je tijesto super gusto). Kašikom prebacite tijesto u kalup za torte, otpriike 21cm prečnika, tako što mokrim rukama utabate tijesto na dno i na stranice kalupa. Pecite 20 minuta dok ivice ne porumene.
Za kremu od indijskih oraščića ubacite sve sastojke u blender i miješajte dok ne postanu glatki i kremasti. Dodajte malo vode ako je konzistencija pregusta.
Ostavite da se tijesto ohladi, a zatim prelijte kremom od indijskih oraščića i ukrasite po želji nekim sezonskim svježim voćem ili omadićima čokolade.
Photo: rebelrecipies/tesco