Vanilija i višnje neodoljiva su i savršena kombinacija, a u ovom jednostavnom receptu koji se sprema za manje od pola sata uživat će svi. Jedino na što se treba paziti u ovom receptu jeste da se višnje dobro ocijede od kompota i da puding bude vruć kako bi se lakše nanio na kore.
Potrebni sastojci za pripremu savijače sa višnjama:
- 1 pakovanje gotovih kora za savijaču
- 300g ocijeđenih višanja iz kompota
- 3 pudinga od vanilije
- 1 litar mlijeka
- 10 kašika šećera
- 3 jaja
- 5 kašika šećera u prahu
- 150ml ulja
- 200ml jogurta
- 150g griza
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Višnje ocijedite od kompota i stavite na ubrus kako bi upio sav sok. Od litre mlijeka odvojite 9 kašika i dodajte puding i šećer. Nakon što mlijeko zavri, dobro izmiješanu smjesu dodajte u mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne. Jaja, šećer u prahu, ulje, jogurt, griz i prašak za pecivo dobro izmiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu za premaz kora. Za jednu savijaču koristite četiri kore između kojih ćete mazati smjesu od griza. Na četvru koru rasporedite puding i višnje. Rubove sklopite prema unutra i zarolajte savijaču. Od ove količine kora trebali bi dobiti četiri savijače koje ćete peći na papiru za pečenje premazane izmućenim jajetom. Sacijače pecite 15 minuta na 220 stepeni ili duže ovisno o jačini pećnice. Poslužite ih hladne posute šećerom u prahu ili vruće sa sladoledom.
Prijatno!
Photo: Canva